Skip to main content

Omgaan met pijn

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, transcutane elektrische zenuwstimulatie) versus EMS (Electrical Muscle Stimulation, elektrische spierstimulatie)

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, transcutane elektrische zenuwstimulatie) versus EMS (Electrical Muscle Stimulation, elektrische spierstimulatie) Deze twee technieken verlichten beide pijn met behulp van een elektrische stroom. Er zijn echter een paar verschillen tussen de twee die u moet weten om de meest geschikte behandeling te kunnen kiezen.

Meer informatie

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, transcutane elektrische zenuwstimulatie) versus EMS (Electrical Muscle Stimulation, elektrische spierstimulatie)

 

Deze twee technieken verlichten beide pijn met behulp van een elektrische stroom. Er zijn echter een paar verschillen tussen de twee die u moet weten om de meest geschikte behandeling te kunnen kiezen.

Wat is TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)?

Zenuwstimulatie is een techniek die erop is gericht pijn te verlichten met behulp van een elektrische stroom. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) zendt kleine, elektrische zwakstroomimpulsen naar een specifieke zenuw via op de huid geplaatste elektroden, met het doel de manier waarop neuronen signalen zenden, te veranderen en te voorkomen dat de pijnsignalen het brein bereiken.

Wat is EMS (Electrical Muscle Stimulation)?

Elektrische stimulatie is een techniek die erop is gericht de spieren te stimuleren met behulp van een elektrische stroom ten behoeve van een specifiek resultaat. EMS (Electrical Muscle Stimulation) geeft kleine, elektrische zwakstroomimpulsen af aan een spier via op de huid geplaatste elektroden om ervoor te zorgen dat de spier zich samentrekt. Deze spiersamentrekking kan twee, heel verschillende doelen dienen: ten eerste verlichting van de ontstekingspijn en ten tweede versterking van de spier zonder belasting van het zenuwstelsel, waarmee pijn en vermoeidheid worden voorkomen.

Werking van EMS- en TENS-apparatuur

Een TENS-apparaat, ook wel een TENS of een zenuwstimulator genoemd, bestaat uit een generator voor elektrische impulsen die is verbonden met op uw huid geplaatste elektroden. Een TENS werkt via de afgifte van kleine, elektrische impulsen om de pijn veroorzakende mechanismen te stimuleren. TENS-apparatuur werkt op drie verschillende manieren:

  • De geleiding van pijnsignalen naar het brein wordt geblokkeerd.

  • De productie van endorfinen (natuurlijke pijnbestrijders) wordt gestimuleerd.

  • De bloedcirculatie wordt verbeterd.

Een EMS-apparaat werkt min of meer op dezelfde manier. Een EMS bestaat ook uit een generator voor elektrische impulsen die is verbonden met op uw huid geplaatste elektroden rond de te behandelen spier. Een EMS werkt ook via de verzending van kleine, elektrische impulsen, die nu rechtstreeks worden afgegeven aan de spier, waardoor deze zich samentrekt. De spier blijft zich samentrekken en weer ontspannen; hierdoor verbetert de bloedcirculatie en dit zorgt er weer voor dat:

  • de spier zich ontspant;

  • ontstekingen minimaliseren;

  • er geen spieratrofie optreedt;

  • het spierherstel versnelt;

  • de spieropbouw wordt gestimuleerd.

EMS- of TENS-apparaat: wat te kiezen?

TENS-apparatuur wordt gebruikt voor de verlichting van zenuw-, spier- of gewrichtspijn, die vaak chronisch is en zich manifesteert in verschillende vormen, waaronder ontstekingsartritis, rugpijn, voetpijn, weeën tijdens de bevalling of post-operatieve pijn. Gespecialiseerde TENS-apparatuur kan verlichting geven bij migraine.

EMS-apparatuur daarentegen wordt gebruikt voor de ontspanning of versterking van spieren, bijvoorbeeld ingeval van spierkramp, slechte doorbloeding (met name in de rug en nek), spieratrofie na ziekte of als onderdeel van letselrevalidatie. EMS-apparatuur wordt daarom vaker aanbevolen voor de verlichting van spierpijn. Ook atleten gebruiken soms EMS om sneller van een blessure te herstellen, aangezien ze met elektrische spierstimulatie spieren (weer) kunnen opbouwen zonder al te veel belasting en spieren kunnen trainen die ze niet zoveel gebruiken.

Het voornaamste verschil

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)-apparatuur stimuleert de zenuwen met uitsluitend pijnverlichting tot doel, terwijl EMS (Electrical Muscle Stimulation)-apparatuur is ontworpen om de spieren te stimuleren met versterking en revalidatie tot doel.

We adviseren u daarom, als u zenuwpijn wilt verlichten, een TENS (Transcutaneous Electrical Stimulation)-apparaat te gebruiken dat TENS combineert met warmte, zoals OMRON HeatTens. Evenzo adviseren we u, als u wilt herstellen van spierpijn of uw spieren wilt versterken als onderdeel van een trainingsprogramma bijvoorbeeld, een EMS (Electrical Muscle Stimulation)-apparaat te kiezen.


Referenties:

StressNoMore (2012). TENS vs EMS – Which is right for you? (TENS vs EMS – Wat is geschikt voor u?) Te vinden op http://www.stressnomore.co.uk/blog/tens-vs-ems-which-is-right-for-you

Perterson, A. (2016). What’s the difference between TENS and EMS? (Wat is het verschil tussen TENS en EMS?) Te vinden op http://www.tensunits.com/blog/2016/08/16/whats-difference-tens-ems/

American Medical Society for Sports Medicine (2017). TENS vs EMS. Te vinden op http://beginnertriathlete.com/cms/article-detail.asp?articleid=2835

Horde, P. Transcutaneous electrical nerve stimulation – indications and benefits. (Transcutane elektrische zenuwstimulatie – indicaties en voordelen.) Te vinden op http://sante-medecine.journaldesfemmes.fr/faq/67891-neurostimulation-electrique-transcutanee-indications-et-bienfaits#q=neurostimulation+%C3%A9lectrique+transcutan%C3%A9e&cur=1&url=%2F

Selecteer maximaal 2 producten.