Skip to main content

Verstuivingstherapie

Typen vernevelaar: Vernevelaar met sproeikop, membraanvernevelaar en ultrasone vernevelaar

Typen vernevelaar: Vernevelaar met sproeikop, membraanvernevelaar en ultrasone vernevelaar Is u het gebruik van een vernevelaar geadviseerd ter verlichting van uw luchtwegklachten? Inhalatie-apparaten, vaak vernevelaars genoemd, zijn beschikbaar in verschillende, uiteenlopende technische ontwerpen. Mechanisch gezien mengen ze druppeltjes werkzaam bestanddeel van het medicijn met lucht.

Meer informatie

Is u het gebruik van een vernevelaar geadviseerd ter verlichting van uw luchtwegklachten? Inhalatie-apparaten, vaak vernevelaars genoemd, zijn beschikbaar in verschillende, uiteenlopende technische ontwerpen.

Mechanisch gezien mengen ze druppeltjes werkzaam bestanddeel van het medicijn met lucht. De fijne nevel die hierdoor ontstaat in de vernevelaar, kan worden geïnhaleerd via een mondstuk, masker of neusstuk. Een groot voordeel hierbij is dat het gebruik van de vernevelaar en de ademhalingstechniek niet specifiek hoeven te worden gecoördineerd. Dat is ook de reden dat vernevelaars met name worden aanbevolen voor kinderen en ouderen.

Vernevelaar met sproeikop, membraanvernevelaar en ultrasone vernevelaar

Vernevelaars kunnen worden verdeeld in drie typen overeenkomstig hun werkingsprincipe: vernevelaar met sproeikop (compressor), membraanvernevelaar en ultrasone vernevelaar.

Een vernevelaar met sproeikop werkt door middel van een compressor die perslucht genereert. De lucht stroomt door de medicijnoplossing heen en aerosoliseert de oplossing tot kleine druppeltjes.

Een ultrasone vernevelaar maakt gebruik van een piëzo-elektrische vibrator die hoogfrequente trillingen (2-3 miljoen/sec.) genereert. De trillingen worden door het waterreservoir overgebracht naar de medicatie (het water fungeert als koelmiddel). De sterke trillingen genereren een kolom vloeibaar medicijn en er worden kleine deeltjes geproduceerd.

Een membraanvernevelaar bestaat uit een dunne membraan met microscopisch kleine gaatjes. Een trilelement duwt het medicijn door fijne gaatjes van de membraan. Dit genereert een aerosol van kleine druppeltjes. Dergelijke vernevelaars zijn ook heel stil en licht in gewicht, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik op reis en bij kinderen.

Op de goede manier inhaleren bij gebruik van een vernevelaar

Een stapsgewijze instructie voor gebruik van een vernevelaar:

 1. Was uw handen.

 2. Zorg ervoor dat de vernevelaar correct is gereinigd na het laatste gebruik.

 3. Sluit de slang aan op het apparaat (niet van toepassing op een membraanvernevelaar).

 4. Vul het medicijnreservoir met de voorgeschreven medicatie.

 5. Sluit de slang en het mondstuk aan op het medicijnreservoir.

 6. Steek het mondstuk in uw mond. Houd het mondstuk stevig met uw lippen omsloten, zodat al het werkzame bestanddeel in uw longen terecht kan komen.

 7. Schakel de vernevelaar in.

 8. Adem door de mond, totdat alle medicatie is toegediend. Dit zal 10 tot 15 minuten duren. U kunt desgewenst een neusklem gebruiken om ervoor te zorgen dat u uitsluitend via de mond ademt.

 9. Voor jonge kinderen kunt u een masker gebruiken in plaats van het mondstuk. Wel moet u ervoor zorgen dat het masker heel nauwkeurig is aangebracht om te voorkomen dat veel medicatie verloren gaat en de inhalatie geen effect sorteert.

 10. Schakel de vernevelaar uit.

 11. Reinig het medicijnreservoir en het mondstuk/masker volgens de reinigings- en desinfectie-instructies in de meegeleverde gebruiksaanwijzing voor het product.


Referenties:

Almond, S. How do children with asthma inhale properly? (Hoe inhaleren kinderen met astma op de goede manier?) Te vinden op https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Types of inhalers with explanation of how it works. (Typen inhalatoren met uitleg over gebruik.) Te vinden op https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise

Selecteer maximaal 2 producten.