Skip to main content

Lichaamspijnen

Gewrichtspijn: klachten, oorzaken en behandeling

Gewrichtspijn: klachten, oorzaken en behandeling Er zitten rond de 400 gewrichten in het menselijk lichaam; samen zorgen ze voor een beweeglijk en soepel lichaam, maar vormen ook een potentiële bron van pijn. Gewrichtspijn, die hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) optreedt naarmate de leeftijd vordert, is een van de meest wijdverbreide gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Er zitten rond de 400 gewrichten in het menselijk lichaam; samen zorgen ze voor een beweeglijk en soepel lichaam, maar vormen ook een potentiële bron van pijn. Gewrichtspijn, die hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) optreedt naarmate de leeftijd vordert, is een van de meest wijdverbreide gezondheidsproblemen. Gewrichten, die de verschillende delen van het lichaam met elkaar verbinden, zijn ook complexe mechanismen die zijn opgebouwd uit meerdere elementen, waaronder kraakbeen, ligamenten, membranen, vloeistoffen en weefsel. Daarom kan gewrichtspijn uiteenlopende oorzaken hebben.

Typen gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan in drie categorieën worden verdeeld:

ontstekingsartritis: pijn die wordt veroorzaakt door een ontsteking of infectie (dit is vaak het geval wanneer het gewricht rood en gezwollen is en de pijn ‘s nachts opvlamt);

osteoartritis (artrose): pijn met een mechanische oorzaak, als gevolg van slijtage van het kraakbeen in het gewricht (dit is vaak het geval wanneer het gewricht stijf is bij het wakker worden en de pijn afneemt naarmate u het gewricht weer gaat bewegen);

gewrichtspijn kan ook het gevolg zijn van een ongeluk of van letsel na een klap of val bijvoorbeeld.

Symptomen van gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. Gewrichtspijn kan zonder aanwijsbare reden of bij een specifieke beweging opkomen, langzaam of plotseling opkomen, afnemen of aanhouden in rust en korte of langere tijd aanhouden. Gewrichtspijn kan ook vergezeld gaan van verschillende andere klachten, die in meer of mindere mate invaliderend kunnen zijn:

  • gewrichtsstijfheid, vaak na een periode van rust of ‘s ochtends;

  • zwelling;

  • roodheid;

  • warm gevoel in het gewricht;

  • verminderde flexibiliteit;

  • mobiliteitsverlies.

Oorzaken van gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan een aantal oorzaken hebben:

traumatische oorzaak: wanneer de pijn opkomt na een ongeluk, val of een slag of klap op het gewricht. Voorbeelden hiervan zijn verstuiking, ontwrichting of verkramping en verrekking.

ontstekingsoorzaak: wanneer de pijn afkomstig is van een ontstoken deel van het gewricht. Wanneer het gehele gewricht is aangedaan, spreken we van ontstekingsartritis en wanneer de pezen ontstoken zijn, is er sprake van tendinitis of peesontsteking.

mechanische oorzaak: wanneer de pijn het gevolg is van misvorming of leeftijdsgerelateerde slijtage, zoals osteoartritis (artrose). Osteoartritis, die zich meestal pas na het 50e levensjaar manifesteert en met name voorkomt in schouders, ellebogen, polsen, handen, heupen, knieën en voeten, is ook een van de meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn.

infectieuze oorzaak: wanneer de pijn in verband wordt gebracht met een virus (d.w.z. griep- of chikungunya-virus).

kristalafzetting: wanneer de pijn wordt veroorzaakt door uraatkristallen die zijn afgezet in het gewricht, zoals in het geval van jicht.

U moet in alle gevallen, als de pijn vergezeld gaat van zwelling of roodheid, verergert en aanhoudt, vooral als u ook koorts hebt, met spoed een arts consulteren.

Gewrichtspijn behandelen en verlichten

Bij een milde gewrichtspijn voldoen wat rust en pijnstillers vaak tegen de pijn. We bevelen bij oppervlakkig letsel een koud kompres (ijs) aan, gevolgd door rust, de aangedane ledemaat hoog leggen en zwachtelen. Als de pijn wordt veroorzaakt door ontstekings- of osteoartritis, bevelen we warmte aan (omdat warmte de bloedcirculatie verbetert en daarmee het gewricht kalmeert) evenals het gewricht rust geven. Bij gewrichtspijn als gevolg van een ernstigere aandoening zal de arts pijnstillers voorschrijven naast behandeling van de onderliggende aandoening.

Ook kunnen bij pijnlijke gewrichten een aantal specifieke, spierversterkende oefeningen worden voorgeschreven om verergering van de aandoening te voorkomen. Oefeningen in water zijn met name goed bij gewrichtspijn, omdat in het water uw gewrichten uw lichaamsgewicht niet hoeven te dragen.

Er zijn ook andere oplossingen mogelijk voor de bestrijding van gewrichtspijn, zonder medicatie. Hier komt het assortiment pijnverlichters van OMRON van pas – het helpt u de pijn in spieren en gewrichten te verlichten met gebruik van TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). HeatTens combineert zelfs een kalmerende warmte met TENS-technologie voor een optimaal resultaat.


Referenties:

PasseportSanté. Joint pain: what it means. (De betekenis van gewrichtspijn.) Te vinden op http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-

Selecteer maximaal 2 producten.