Skip to main content

Lichaamspijnen

Rugpijn: typen, oorzaken en behandeling

Rugpijn: typen, oorzaken en behandeling We noemen het de “aandoening van de eeuw”, omdat, als we de onderzoeken mogen geloven, niet minder dan 80% van de bevolking op enig moment in het leven aan rugpijn zal lijden.

Meer informatie

Rugpijn: typen, oorzaken en behandeling

 

We noemen het de “aandoening van de eeuw”, omdat, als we de onderzoeken mogen geloven, niet minder dan 80% van de bevolking op enig moment in het leven aan rugpijn zal lijden. De term “rugpijn” heeft betrekking op een aantal kwalen, zoals spit, chronische pijn in de onderrug, ischias en hernia, die één ding met elkaar gemeen hebben — de pijn zit in de wervelkolom. Daarom kan rugpijn uiteenlopende oorzaken hebben.

Typen rugpijn

Rugpijn kan in drie groepen worden geclassificeerd. Als de pijn in de bovenrug of de nekwervels (nekwervelkolom) zit, staat deze pijn in medische termen bekend als cervicalgie. Als de pijn in de onderrug zit, rond de lendenwervels, wordt deze pijn lumbale of lage rugpijn genoemd. Als de pijn in de middenrug zit, rond de borstwervels, wordt naar deze pijn verwezen als thoracale of middenrugpijn genoemd.

Cervicalgie (nekpijn) is een pijn in de nekwervelkolom die doorgaans binnen een paar dagen afneemt en vaak wordt geassocieerd met een slechte houding of stress.

Lage rugpijn is een pijn in het lage deel van de rug die een beletsel kan vormen voor zelfs de geringste beweging. Deze rugpijn wordt meestal veroorzaakt door plotselinge of langdurige bewegingen of door te lang dezelfde houding aan te nemen. Deze rugpijn is het meest voorkomende type rugpijn.

Thoracale of middenrugpijn, waarop in dit artikel specifiek de aandacht is gericht, is een pijn in het midden van de rug tot onder aan de nek, rond de borstwervels. De borstwervelkolom, die fungeert als steunstructuur voor de ribbenkast, bestaat uit wervels die minder beweeglijk zijn dan andere wervels; elk probleem in dit gebied kan pijn en/of een stijf gevoel of een bewegingsbeperking veroorzaken.

Er kunnen nog twee andere, veelvoorkomende typen pijn worden geclassificeerd:

Hernia: een hernia treedt op in de tussenwervelschijven tussen de wervels, die de wervelkolom haar soepelheid verlenen en fungeren als schokdempers. Als de weke kern van de schijf naar buiten begint te stulpen, kan deze uitstulping op de zenuwen of op het ruggenmerg drukken. Dit fenomeen staat bekend als (discus)hernia of verschoven tussenwervelschijf. Voornamelijk getroffen worden de lendenwervels, waarvan we in het dagelijks leven zo sterk afhankelijk zijn.

Ischias: wanneer een hernia op de heupzenuw drukt, kan de pijn doorlopen over de gehele lengte van het been; dit fenomeen heet ischias.

Oorzaken van midden- of thoracale rugpijn

Middenrugpijn kan uiteenlopende oorzaken hebben. Meestal is middenrugpijn het gevolg van een val, een plotselinge beweging of te lang dezelfde houding aannemen. Middenrugpijn komt meestal langzaam op. De oorzaken kunnen als volgt worden geclassificeerd:

  • mechanisch: te lang dezelfde houding hebben aangenomen;

  • traumatisch: na een ongeluk, een val of een harde klap;

  • reumatologisch: voornamelijk na 60-jarige leeftijd;

  • degeneratief: problemen gerelateerd aan veroudering of een zittende levensstijl (met weinig of geen lichaamsbeweging);

  • fysiologisch: zwangerschap, menstruatie en menopauze kunnen alledrie middenrugpijn veroorzaken;

  • tot slot kunnen stress en angst pijn veroorzaken als gevolg van spanning in de rugspieren.

Middenrugpijn kan echter ook duiden op cardiovasculaire problemen (hart of bloedvaten), long- of orgaanproblemen of aandoeningen zoals scoliose. Daarom is het belangrijk een arts te raadplegen als u langere tijd last hebt van rugpijn.

Middenrugpijn behandelen: behandeling en preventie

Rugpijn behandelen

Als de rugklachten weinig specifiek zijn, zal een behandeling bestaan uit pijnstillers en oefeningen ter verbetering van spierkracht en souplesse. In andere gevallen moet de rugpijn worden behandeld naargelang de oorzaak. Als bijvoorbeeld de pijn is gerelateerd aan een probleem met de skeletspieren, is osteopathie, fysiotherapie of massage het overwegen waard. Als de pijn stressgerelateerd is, kunnen eenvoudige ademhalings- of ontspanningsoefeningen helpen de stress te verlagen. Als de pijn aanhoudt en chronisch wordt, kan een arts pijnstillers voorschrijven of, in een aantal gevallen, injecties. In zeldzame gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn.

Er zijn ook andere oplossingen mogelijk voor de bestrijding van rugpijn, zonder medicatie. Het assortiment pijnverlichters van OMRON helpt u de pijn in spieren en gewrichten te verlichten met gebruik van de TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)-technologie. OMRON HeatTens biedt zelfs een combinatie van warmte en TENS-behandeling in een enkel apparaat.

Rugpijn voorkomen: gezonde levensstijl en beweging

Als de rugpijn mild is, kunnen een paar eenvoudige veranderingen in uw levensstijl en een beweegprogramma de pijn al verlichten en voorkomen.

Het is essentieel dat u een langere periode van inactiviteit vermijdt en hoe minimaal ook in beweging blijft. Zwemmen wordt met name aanbevolen voor de rug, maar activiteiten zoals yoga of pilates, die intrinsieke kracht opbouwt en stretchen bevordert, zijn ook erg goed. Versterking van de rugspieren is uitermate belangrijk als u zich wilt wapenen tegen rugpijn. Richt u op oefeningen die uw bovenrug versterken, zoals opdrukken, en verbeter de soepelheid van uw wervelkolom met oefeningen waarbij u op handen en voeten uw rug bol maakt en hol trekt (katten- en koeienhouding).

Het is eveneens belangrijk in het dagelijks leven goed op uw houding te letten. Wanneer u iets van de grond moet oprapen, ga door uw knieën en houd uw rug recht. Bent u aan het werk, zorg ook dan voor een goede houding en vergeet niet om regelmatig te bewegen.


Referenties:

Corinou, M. (2013). Back pain: where does it come from? (Rugpijn: waar komt die vandaan?) Te vinden op http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=mal-de-dos

Balagué, F. & Genevay, S. (2013). My back hurts / I have sciatica. (Mijn rug doet zeer/Ik heb ischias.) Te vinden op http://www.planetesante.ch/Symptomes/J-ai-mal-au-dos-j-ai-une-sciatique

Balagué, F. & Genevay, S. (2011). Common lower back pain (acute, subacute, chronic). (Gewone lage rugpijn (acuut, subacuut, chronisch)). Te vinden op http://www.planetesante.ch/Maladies/Lombalgies-communes-aigues-subaigues-chroniques

Catalan-Massé, S. (2018). Back pain: what self-medication to relieve it? (Rugpijn: welke zelfmedicatie brengt verlichting?) Te vinden op www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1006/dossier/sa_2570_chacun_traitement.htm

Selecteer maximaal 2 producten.