Overslaan naar hoofdinhoud

Cardiovasculaire ziekten

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk Wat is een hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening waarbij de kracht te hoog is waarmee uw bloed tegen uw slagaderwanden drukt. Alvorens dieper in te gaan op deze aandoening, is het misschien goed eerst wat basiskennis op te doen van de bloeddruk zelf. De bloeddruk is de druk …

Continue reading “Hoge bloeddruk”

Meer informatie

Hoge bloeddruk

 


Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening waarbij de kracht te hoog is waarmee uw bloed tegen uw slagaderwanden drukt. Alvorens dieper in te gaan op deze aandoening, is het misschien goed eerst wat basiskennis op te doen van de bloeddruk zelf.

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaderen en wordt gemeten in millimeters kwikdruk, mmHg. De bloeddruk bestaat uit twee waarden, zoals 130/80, “130 over 80”.

De eerste waarde is de systolische bloeddruk, de hoogste druk in het bloed als uw hart slaat om het bloed eruit te pompen. De tweede waarde, de diastolische bloeddruk, is het laagste niveau van de druk wanneer uw hart zich tussen de hartslagen in vult met bloed.

Is een hoge bloeddruk hetzelfde als hypertensie?

De bloeddruk ondersteunt de circulatie van het bloed in uw lichaam; u hebt dus een bloeddruk nodig om in leven te blijven  maar een te hoge bloeddruk is niet wenselijk. Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, vormt een belasting voor uw hart en bloedvaten en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten.

Alle waarden boven 140/90 mmHg, bij meting in de spreekkamer van een arts, worden doorgaans als een hoge bloeddruk beschouwd. Als u uw bloeddruk meet in uw vertrouwde thuisomgeving, waarin u waarschijnlijk minder gespannen bent, ligt deze grenswaarde enigszins lager op 135/85 mmHg.

Als uw bloeddruk tussen 120/80 en 140/90 mmHg ligt, loopt u het risico op enig moment in de toekomst hypertensie te ontwikkelen, tenzij u in overleg met uw arts in actie komt en uw bloeddruk onder controle brengt.

Een bloeddruk van meer dan 180/120 mmHg is gevaarlijk hoog. Artsen noemen dit een hypertensieve crisis, die onmiddellijk behandeling vereist.

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?

Het is een van de problemen van een hoge bloeddruk dat er vaak geen symptomen zijn: het is een sluipende ziekte, niet iets wat zich ‘s ochtends bij het ontwaken manifesteert.

Het is zelfs zo dat veel mensen met deze aandoening in zalige onwetendheid verkeren: alleen al in het VK hebben naar schatting zeven miljoen mensen een niet-gediagnosticeerde hoge bloeddruk. In de meeste gevallen komt een hoge bloeddruk alleen aan het licht bij meting – en toch is deze aandoening potentieel gevaarlijk.

Een hoge bloeddruk mag dan vaak symptoomvrij zijn, een hoge bloeddruk kan wel de onderliggende oorzaak zijn van de volgende kwalen:

    • hoofdpijn

    • kortademigheid

    • duizeligheid

    • pijn op de borst

    • problemen met het gezichtsvermogen

    • bloed in de urine

    • hartkloppingen

    • neusbloedingen

    • maagpijn

    • koorts

.

Als u regelmatig last hebt van een van deze kwalen, moet u toch eens met uw huisarts overleggen.

Hoe wordt een hoge bloeddruk geconstateerd?

Uw bloeddruk schommelt voortdurend. De bloeddruk kan stijgen en dalen al naar gelang het moment van de dag en als gevolg van factoren zoals leeftijd, conditie, stress, lichamelijke inspanning en de medicijnen die u neemt. Een enkele hoge meting is op zich nog geen reden om u al te veel zorgen te maken, maar het is wel een goede aanleiding om regelmatig te gaan meten.

U moet uw bloeddruk op verschillende momenten meten en altijd nadat u minimaal vijf minuten rust hebt genomen. De diagnose hypertensie vereist doorgaans minimaal drie metingen met hoge waarden en kan alleen door een arts worden gesteld.

Wat is de oorzaak van een hoge bloeddruk?

In ongeveer vijf procent van de gevallen kan een hoge bloeddruk het gevolg zijn van een andere aandoening, zoals een nierziekte, complicaties bij diabetes, hormonale ontregeling en slaapapneu. Ook kan een hoge bloeddruk optreden tijdens de zwangerschap. In al deze gevallen wordt een hoge bloeddruk secundaire hypertensie genoemd.

Bij de overige 95 procent is er echter geen aanwijsbare oorzaak voor een hoge bloeddruk. Dit type hoge bloeddruk staat bekend als primaire of essentiële hypertensie en wordt vaak in verband gebracht met genetische factoren en met slechte voeding, gebrek aan lichamelijke beweging, roken en/of obesitas.

Hoe wordt een hoge bloeddruk behandeld?

Er zijn in grote lijnen drie manieren om een hoge bloeddruk te verlagen: voedingspatroon, lichamelijke inspanning en medicatie.

Om met de eerste twee te beginnen: dit kunt u doen om uw eigen bloeddruk te verlagen met voeding en lichamelijke inspanning.

Verandering van levensstijl kan uw bloeddruk verlagen en dus meteen ook de kans op een hoge bloeddruk. Bespreek en maak een plan voor verandering van levensstijl met uw arts. De onderstaande maatregelen kunnen onderdeel uitmaken van de aanbevelingen:

  • afvallen, met name gewicht verliezen rond de taille.

  • meer bewegen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat u dagelijks uren in de sportschool moet doorbrengen: het kan gewoon gaan om het snoeien van de heg in de tuin, wandelen met de hond of wat vaker een stukje fietsen.

  • gezonder eten. Minder zout, suiker en verzadigd vet. Meer groenten en fruit. Eet meer vette vis, zoals sardines en makreel, die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Zorg voor een hogere inname van calcium en kalium via voedingsmiddelen als magere zuivelproducten en noten.

  • alcoholinname minderen. U hoeft niet helemaal te stoppen – maar u zou elke week een paar alcoholvrije dagen kunnen inbouwen.

  • stressvolle situaties proberen te vermijden. Probeer stressvolle situaties te herkennen en waar mogelijk te vermijden.

Welke medicatie is er beschikbaar?

Uw arts beschikt over een arsenaal aan opties voor een optimale behandeling. De beschikbare opties zijn afhankelijk van uw leeftijd, persoonlijke omstandigheden en medische geschiedenis, de mogelijke oorzaak van uw hypertensie en, natuurlijk, de mate waarin uw bloeddruk is verhoogd.

Hoe moet u uw bloeddruk meten?

Thuis uw eigen bloeddruk meten is snel, eenvoudig en helemaal niet duur. Als er een hoge bloeddruk bij u is geconstateerd, is meting thuis een goede manier om uw arts te helpen bij de beoordeling of uw behandeling aanslaat. En als u gezond bent, zal meting thuis u helpen dat ook te blijven – hoewel meting thuis natuurlijk geen vervanging is van reguliere controles bij een professionele zorgverlener,


Referenties:

Bupa (2018). High blood pressure. (Hoge bloeddruk.) Te vinden op www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. (Hoge bloeddruk.) Te vinden op www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? (Wat is een hoge bloeddruk?) Te vinden op www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. (Symptomen van een hoge bloeddruk.) Te vinden op www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Referenties

  1. Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Retrieved from www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Retrieved from www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Retrieved from www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Selecteer maximaal 2 producten.